piątek, 5 października 2012

Czerwony kurczak na ostro

Dziś przepis na kurczaka na ostro.
Przed gotowaniem proponuje wyprawę do Biedronki po składniki.

Zaczynamy:

Trudność: 3/5
Składniki:
- filet z piersi z kurczaka
- pieczarki
- czerwona fasola konserwowa
- pomidory w puszce
- papryka konserwowa w zalewie
- ryż
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona ostra papryka, bazylia, oregano



Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy (papryka, bazylia, oregano) nadając mu czerwony kolor i odkładamy na bok. Kroimy pieczarki i podsmażamy je w dużym garnku na małym ogniu. Kroimy paprykę konserwową w paski i dodajemy do pieczarek. Proponuję też dolać kilka łyżeczek zalewy z tej papryki do garnka co wzmocni jej smak. W międzyczasie gotujemy ryż. Do garnka z pieczarkami i papryką wkładamy fasolę. Nie zapomnijcie jej odcedzić przed dodaniem. Potem pomidory które rozdrabniamy delikatnie żeby nie pływały całe w garnku. Zwiększamy ogień i dodajemy kurczaka. Wszystko przykrywamy i gotujemy aż kurczak będzie miękki. Na koniec dodajemy jeszcze ryż i mieszamy. Oczywiście całą potrawę należy doprawić do smaku tak żeby była ostra (papryka, pieprz, sól, bazylia i oregano).



Smacznego!

1 komentarz: